Skip to main content

O plastici

You are here

O plastici

Plastika je neizostavan dio naše suvremene svakodnevice u kojoj uživamo. Od liječničke njege i brige za zdravlje, prehrane, krova nad glavom i prijevoza do sigurnosti i zaštite, komunikacije, sportskih i rekreacijskih sadržaja te, naravno, ambalaže – plastika itekako koristi svima nama gdje god živjeli.

Plastika nam omogućuje kvalitetniji način života; zabavlja nas, pruža praktična i učinkovita rješenja te nas povezuje s drugima. Ponekad nam ti materijali mogu čak spasiti i život. Ukratko, svestranost i prilagodljivost plastike omogućuje najrazličitija rješenja koja nam itekako koriste u kompliciranom suvremenom svijetu.

Od izlaska do zalaska sunca, u uobičajenoj svakodnevici, ne zanemari ulogu koju plastika ima i u tvome životu — ulogu koju se često zanemaruje. Buđenje uz zvuk alarma na satu, pripravljanje ukusne jutarnje kave, korištenje četkice za zube, oblačenje odjeće, stavljanje užine u vrećicu ili kutiju, vožnja automobilom (uz smještanje djeteta u sigurnosnu sjedalicu za djecu) ili vožnja biciklom (nemojmo ni slučajno zaboraviti kacigu!), slušanje glazbe na iPodu, obavljanje poziva na “pametnom“ telefonu, rad na računalu, osvježenje uz vodu iz boce, uklanjanje zaštitne folije s mesa i povrća za večeru … A to su samo neke situacije koje pokazuju važnost plastike u našoj svakodnevici.

Plastika i čuvanje, zaštita i predstavljanje hrane
Od plastike koja obavija meso, voće i povrće do gustog taljenog polietilena u kojem se nalazi mlijeko i voćni sok …….ne zaboravimo ni polipropilen koji je u ambalaži maslaca ili posudama za margarin i jogurt. Bez takvih bi se rješenja hrana ubrzo pokvarila.

Plastična ambalaža osnovnih namirnica posebno je namijenjena za produljenje roka trajanja namirnice, mijenja boju ako je hrana stara ili pokvarena, zadržava kvalitetu i hranjivu vrijednost te sprječava ozbiljne bolesti koje može širiti hrana.