Skip to main content

O ambalaži

O ambalaži

Tvrtka LINPAC Packaging zna kako ambalaža sadrži, štiti, čuva, promiče, informira - te smanjuje troškove.
Hrana i ostali proizvodi trebaju biti zaštićeni i čuvati se na svom putu od gospodarstva ili tvornice, kad su u skladištima ili trgovinama, do domova kupaca.

Pored čuvanja i zaštite proizvoda, ambalaža treba ispunjavati i čitav niz drugih uloga uključujući i prijenos velikog broja informacija, prema zakonskim propisima, lako otvaranje i ponovno zatvaranje, lako uočavanje neovlaštenog rukovanja te nemogućnost otvaranja kod djece, kao i učinkovitu distribuciju proizvoda.

Znate li da nepakirani krastavac gubi vlagu te se suši i nakon tri dana ga više ne možete prodavati? Da samo 1,5 grama ambalaže čuva njegovu svježinu 14 dana? Da prodaja grožđa u pliticama ili vrećicama smanjuje bačeno grožđe u trgovini za 20% te da je gubitak mladog krumpira u trgovini smanjen od 3% kada se prodaje rasut na manje od 1% kada se prodaje u posebno izrađenim vrećicama?
Čak i voće i povrće koje se prodaje nepakirano zahtijeva ambalažu kako bi se transportiralo od gospodarstva do trgovine, te određenu vrstu vrećice da se donese do domaćinstva.

Bez ambalaže kupci ne bi mogli živjeti na način na koji danas žive. Danas diljem svijeta više ljudi živi u urbanim nego ruralnim sredinama. Stoga se hrana i drugi proizvodi proizvode na određenoj udaljenosti od mjesta na kojem će se konzumirati - ambalaža je potrebna kako bi preživjeli na putu od mjesta proizvodnje do mjesta konzumacije.

Bez ambalaže tekućine, gelovi ili praškovi ne bi bili dostupni; voće i povrće ne bi bilo dostupno izvan sezone, a kupci bi trebali svakodnevno sami uzgajati hranu ili je kupovati.

Bez ambalaže onečišćenje okoliša bilo bi ogromno zbog oštećenih proizvoda ili pokvarene hrane. Prehrambeni otpad ima deset puta veći utjecaj na onečišćenje okoliša od ambalažnog otpada i to bez uzimanja u obzir utjecaj metana koji nastaje raspadom hrane.

U međuvremenu, od ukupne iskorištene energije u prehrambenom lancu, 50% se koristi za proizvodnju hrane, 10% za prijevoz do trgovina i trgovaca u maloprodaji, 10% za izradu ambalaže, a preostalih 30% koriste kupci tijekom vožnje do trgovina i trgovačkih centara te kuhanja hrane.

Ali i pred kupcima i industrijom ambalaže nalaze se brojni izazovi. Tvrtke poput LINPAC Packaging moraju povećati napore u izradi proizvoda i ambalažnih rješenja koja će smanjiti uporabu materijala, energije i vode te utjecaj na okoliš tijekom roka trajanja proizvoda.

Također, moramo ponuditi hranu i druge proizvode u raznim veličinama porcija udovoljavajući potrebama različitih stilova života i sklonostima te se moramo pobrinuti da prilikom izrade ambalaže učinkovito koristimo raspoloživa sredstva.